Ik weet het nog als de dag van gisteren, het moment was daar. Ik was ongesteld geworden. Dit was totaal onverwacht: ik was nog maar 10 jaar, droeg nog net topjes en was vooral verrast. Toen dit gebeurde waren wij in Frankrijk op vakantie. Het was hoogzomer en ik wilde mijn bikini aantrekken. Ik zag bloed in mijn onderbroek en dacht dat dit kwam doordat ik gevallen was. Ik hield van ravotten, en viel daardoor regelmatig. Ik bracht mijn ondergoed naar de tijdelijke wasmand en ging verder met mijn vakantie activiteiten, totdat mijn moeder mij riep. Ze wilde met mij praten.
Mijn moeder legde mij uit, dat dit heel normaal is en leerde hoe ik een maandverbandje in kon doen. Al snel wat ik de meest ervaren meisje uit mijn klas en kwamen alle meisjes met vragen bij mij. Ik werd ouder, ging naar de middelbare school en kreeg een vriendje. Nooit had ik echt klachten ervaren bij mijn menstruaties. Het enige waar ik altijd doodsbang voor was en waar ik vaker nachtmerries over had, was doorlekken. Dit mocht mij nooit overkomen!
En toen kwam de pil… Met enige aandringen naar mijn ouders toe, mocht ik daar eindelijk mee beginnen. De pil zou mijn cyclus beter reguleren en zorgen voor minder klachten. Maar zoals ik al zei, had ik helemaal geen klachten. Maar enig sinds controle hebben over mijn eigen lijf, leek mij wel wat. De interesse in seksualiteit begon en het gaf mij rust, dat ik mijn lichaam zelf tegen een zwangerschap kon beschermen.
Maar na jaren, begonnen er klachten ontstaan. Ik bleef menstrueren, kreeg migraine, sliep slecht en had chronische ontstekingen in mijn vagina. Dit verergerde zo erg, dat ik zelfs niet naar school kon. De dokter bleef de pil verhogen en na een huiluitbarsting aan de telefoon bij de doktersassistente, kreeg ik eindelijk een doorverwijzing naar de gynaecoloog. In haar onderzoek, schrok ze heel erg van de beschadiging aan mijn baarmoeder door de pil. Ze legde uit dat ik een pil kreeg die bestemd was voor een olifant, terwijl ik zelf een mugje ben. Ik ben dus jarenlang vol gepropt met medicijnen die niet goed voor mij waren. Ik moest direct afbouwen… je hoort het goed: afbouwen! Alsof ik aan een drugs zat. Het zou een half jaar duren voordat de pil helemaal uit mijn lichaam verdwenen zou zijn.
Ik zocht een ander voorbehoedsmiddel. Mijn keuze viel op een spiraaltje. De verhalen waren wisselend, maar het klonk beter als die rot pil. Maar na het zetten, kwam ik weer in dezelfde cirkel terecht. De klachten waren zeker minder, maar ze waren weer terug. Ik werd één keer in de maand lichtelijk ongesteld en als het weer zover was, had ik weer last van die chronische ontstekingen en schimmelinfecties. Ik slikte daarvoor medicijnen. Mijn lichaam kan de toegevoegde hormonen niet handelen.
Wanneer mijn man en ik besloten dat wij een kinderwens hadden en deze graag in vervulling wilden laten gaan, liet ik snel mijn spiraal eruit halen. Lang hormoon-loos ben ik niet geweest, de eerste maand na het verwijderen van het spiraaltje, was ik zwanger van een gezond, prachtig jongetje, die ondertussen alweer bijna 1 jaar is! Na de bevalling, heb ik eerst getwijfeld… maar al snel wist ik zeker, dat ik geen hormonen in mijn lijf wilde. Ik bloeide op, heb geen hoofdpijn meer, ben veel vrolijker en de chronische ontstekingen zijn gewoon verdwijnen!
Controle houden vind ik fijn en door Daysy heb ik dat. Elke ochtend als Luca ons wakker maakt, omdat hij bij mij wil drinken, meet ik ondertussen met de sensor van Daysy onder de tong mijn temperatuur. Ik had de spiraal vooral om niet zwanger te worden. Met Daysy weten we wanneer de vruchtbare dagen zijn zodat we op die dagen veilig moeten vrijen. Daysy heeft een intelligent intern algoritme wat mijn cyclus nauwkeurig observeert. Ze vertelt iedere dag of je wel of niet vruchtbaar bent. Voor mij klonk dat als een geweldige oplossing. Zo zouden wij af en toe, het condoom achterwegen kunnen laten en hoef ik dus nooit meer gekke hormonen in mijn lijf te stoppen. Ik gebruik Daysy al enkele maanden en ben erg tevreden.
Dit apparaatje geeft je inzicht in je cyclus. De app van Daysy is ook super want zo nu en dan synchroniseer ik mijn metingen naar de app. Zo zie ik mijn persoonlijke kalender, grafiek en cyclusoverzicht voor de komende maand en van de afgelopen maanden. Daysy geeft ook aan wanneer de ovulatie verwacht wordt. Je kunt het dus ook heel goed gebruiken, als je wel zwanger wilt worden! Na het meten, geef je aan of je in je menstruatie zit. Het apparaatje geeft een rood kleurtje als je vruchtbaar bent en een groen kleurtjes als je onvruchtbaar bent. Hoe langer je de Daysy gebruikt: hoe beter zij jouw lichaam kent! Is je ovulatie of menstruatie een keer eerder of later dan volgt ze dat. De app geeft mij een prachtig overzicht en ik kan het op elk moment van de dag checken. Ik vind het bijvoorbeeld fijn om te weten wanneer ik moet zorgen dat ik een maandverbandje in heb. Na de bevalling van Luca, was ik even vergeten hoe het is om ongesteld te zijn. Met de app van Daysy, weet ik dit dus precies!
Daysy is klein en past goed in je hand. Ik heb er een speciaal tasje bij besteld, zodat ze altijd veilig opgeborgen is thuis en onderweg. Zoals ik al eerder aangaf wil ik geen enkel hormonaal anticonceptiemiddel meer gebruiken, maar momenteel zit ik niet op nog een baby te wachten. Dit apparaatje is daarom voor mij echt een uitkomst. Ik weet iedere dag hoe het met mijn cyclus gesteld is en ik ben er heel erg blij mee. Mijn man trouwens ook 😉. Het kost mij maar ongeveer 1 minuutje op een dag. Mocht je dus ook geen onnatuurlijke dingen willen in je lichaam maar wel nauwkeurigheid, zou ik dit zeker aanraden als je beste vriend.  
Mocht je nog meer vragen hebben of wil je graag zo'n apparaatje aanschaffen? Druk dan HIER.

Lees meer...

Back to Top